כל כך הרבה מיזמים יפים נוצרו לצד הטרגדיה שפקדה את ישראל ב-7.10.23- ולצד המלחמה הצודקת במטרה להחזיר את החטופים שלנו ולהחזיר את הביטחון לגבולות הארץ. חלק מהמיזמים האיל כנראה יעלמו עם תום המלחמה אך יש כאילו שעשויים להמשיך כיוזמות וכאירגונים - גם בעיתות שלום.
מה שמם של המיזמים ושל האירגונים האילו? יש להם בכלל שמות? איזה מותג בנוסף או במקום שם נבחר עבורם? ולמה הם בכלל זקוקים לשם או למותג? ואילו שמות או מותגים כדאי לבחור עבורם?
על החשיבות שבמיתוג מוצרים ושירותים- תוכלו ללמוד ממומחים ומחברות שעיסוקם במיתוג. כן אוכל אני לומר, שעל מנת לדבר על עסק או ארגון, לספר עליו, לפרסם אותו לכל מטרה שלא תהיה- חשוב שניתן יהיה לקרוא לו בשם או לזהותו - או בשפת הקניין הרוחני- לבחור עבורו סימן מסחרי שיהיה ייחודי עבורו ושבשימוש בו ידעו השומעים או הקוראים או הצופים כי הכוונה לאותו שירות או מוצר - מסחרי ולא מסחרי.
על מיתוג ועל השיקולים שבבחירת סימן מסחר כבר כתבתי כאן- https://www.rachelpashereijkenaar.com/post/בחירת-סימן-מסחר-האיזון-העדין-שבין-חשיבות-המיתוג-לבין-תחרות-חופשית-ואיך-נצבר-מוניטין-בסימן. הדגשתי שם את החשיבות שבאיזון בין זכות היחיד למיתוג לבין הזכות לתחרות. מחד- קיים רצון המחוקק לאפשר לעשות שימוש במיתוג - ובכללו בסימנים פרי השקעת משאבים של בעליהם - כתמורה להשקעה וכן ככלי המאפשר לציבור לזהות בתי עסק שונים, את הסחורה שהם מוכרים ולהסתמך על כך. קביעה זו של המחוקק מביאה לידי ביטוי - כאמור לעיל- את רצונו לאפשר למי שמשקיע בסימניו, במוניטין שלו ובמיתוג שלו להנות מהם. מאידך- המחוקק מוודא כי זכות הבעלים על המיתוג ועל הסימנים לא יהפכו למחסום בפני תעשיות שלמות משימוש במילים, בביטויים או בסימנים הכוללים צילומים, איורים, ציורים או עיצובים - המתארים את הסחורות או את השירותים הנמכרים.
אז מה עושים עכשיו עם המיזמים הייחודיים? הנה מספר נקודות שניתן לחשוב עליהן:
א. בחירת שם או סימן חזותי ברור.
ב. אם השם כולל מילים שמתארות את השירותים - כדאי לזכור שלגבי אילו לא תהיה לכם זכות לישמוש ייחודי.
ג. אם המלל - שם או מספר מילים - הוא כאמור בסעיף ב'- מתאר את השירות או את הסחורה- כדאי לבחור סימן חזותי נוסף לו או כיתוב ייחודי של האותיות- כדי שעל הייחודיות הזו תוכלו לפתח זכויות שימוש ייחודיות.
ד. כדאי תמיד לערוך בדיקה במנועי חיפוש של רשם סימני המסחר בארץ ובמנועי חיפוש של רישומים בארצות אחרות- כדי לוודא שאתם לא בוחרים סימנים- אם חזותיים ואם מילוליים שאחרים כבר בחרו- ובמיוחד אם הם בחרו לעשות בהם שימוש במסגרת אותו סוג של שירותים או מוצרים.
ה. כדאי לערוך חיפוש חופשי בגוגל - לא פעם תמצאו שם שימושים שכבר נעשים בסימנים או בסימנים חזותיים- סימני דמות- שהם דומים למה שרציתם לבחור.
ו. השתדלו כמה שיותר להיות מקוריים - זו אחת השיטות הטובות להתרחק ממה שאחרים כבר חשבו עליו וכבר משתמשים בו - וגם דרך טובה לייצר עבור המיזם שלכם ייחודיות- שהיא בבחינת ברכה- כשרוצים הכרה והערכה של ציבור היעד שלכם- אם זה עסק, אם זה מיזם חברתי ואם זו כל פעילות אחרת.
בהצלחה :).
*הכותבת - עו"ד רחלי פשר אייקנאר, היא עו"ד בתחום הקניין הרוחני והידע. כל הכתוב בכתבה זו איננו בבחינת ייעוץ משפטי. לייעוץ משפטי- מומלץ לפנות לעורך/כת דין.
Comments