top of page
חיפוש
rpeiplaw

חסימת חשבונות ברשתות החברתיות - למה כדאי לשים לב

עודכן: 26 ביולי


מה עושים אם חסמו לי חשבון? איך להימנע מחסימת חשבון ברשתות? למה נחסם לי החשבון? למי אפשר לפנות ? למה FACEBOOK או INSTEGRAM או YOUTUBE לא עונים לי?


חשבון שנחסם: לאחרונה פנה אלי לקוח מאוד מודאג. חשבון שניהל באחת הרשתות, ושאליו העלה את כל התכנים הייחודיים שיצר במדיות שונות במשך שנים, לפתע - ללא כל התראה נחסם. הלקוח ערער אך קיבל תשובות אוטומטיות לפיו הערעור נדחה. למרבה המזל- דווקא הלקוח הזה בסופו של עניין הצליח באמצעות פניות חוזרות ונשנות לגרום לרשת החברתית להסיר את החסימה - אולם לא תמיד זה סופו של סיפור. למרבה הצער- לא פעם קורה שחשבון נחסם ללא אפשרות להסרת החסימה.


רשת חברתית היא פלטפורמה בבעלות מי שהקימו אותה ו/או של המנהלים אותה. בעלי חשבונות בה- הם אורחים ברשות- ואמורים להתנהל בה כאורחים או כלקוחות - על פי הסכם שהם קיבלו על עצמם עם ההצטרפות אליה. ההסכם אינו אלא תנאי השימוש שבה. בתנאי שימוש אילו - מרבית הפלטפורמות שומרות לעצמן את הזכות לחסום את חשבונות המשתתפים בהן על פי שיקול דעתן הבלעדי.

בשולי הדברים הנוגעים לפוסט הזה -כמובן שישנן מדינות שלא מוכנות לקבל התנהלות זו או אחרת של פלטפורמות שונות הפועלות בתחומה- ראו למשל את ההחלטה לחסום את טיק טוק בארה"ב.


חשבון ברשת חברתית אינו מאגר בטוח לתכנים: לאור האמור לעיל - ברור כי כל המנהל חשבון במסגרת אחת הפלטפורמות- צריך לקחת בחשבון כי לא מדובר במאגר שלו או במאגר בטוח במובן זה שהוא יכול למצוא עצמו בכל רגע נתון נחסם. ברור שניתן לנסות ולהלחם בהן בדרכים משפטיות. אבל המדובר בענקיות בינלאומיות - שמלחמה נגדן בדרך כלל שמורה לממשלות או לחברות ענק אחרות המסוגלות לשאת בעלויות של מלחמות בין ענקים. אז מה קורה עם מרבית החברים או האורחים בפלטפורמות הללו?


איך אפשר לנסות ולהימנע מחסימות: הנה כמה רעיונות פרקטיים יותר מאשר משפטיים- על איך אפשר להתנהל בפלטפורמות או ברשתות הללו- מבלי להיזרק החוצה- או מבלי שהחשבונות שלנו יחסמו. המדובר ברעיונות, ומאחר ואני לא מתיימרת להיות מומחית לאופן התנהלות הרשתות ולדרכי הפעולה שלהן ובכלל זה ההחלטות לחסום חשבונות או שלא- מומלץ להתייחס לכתוב כאן בזהירות המתבקשת.


פירסומים מדיניים או פוליטיים : מפירסומים בישראל בעיקר - נראה שהרשתות החברתיות מנסות באמצעות מערכות ממוחשבות או במהלך ערעורים על חסימה- באמצעות נציגיהן- לחסום יותר ישראלים ו/או יהודים בחו"ל ויותר תכנים פרו ישראלים מאילו של הצוררים. אז מה עושים? אפשר להתעלם ולכתוב פוסטים תומכי ישראל ואף נוקבים.אפשר לפעול במסגרת תנאי השימוש על פי הבנתינו. דהיינו - אם פרסומים רבים שיקריים מלאי האשמות ללא ביסוס או סתם - פוסטים אנטישמיים (גם כאילו "על סטרואידים") מתפרסמים- אפשר לפרסם פוסטים שהם מראה שלהם בלשון לא פחות חריפה. יש בכך סיכון. תכנים חשובים המועלים לחשבונות כגון ביוטיוב או בפייסבוק או באינסטגרם ואף בטיק טוק - חשופים לחסימה של החשבונות ואף לכך שיאבדו באופן קבוע. לכן- לפני החשיפה לסיכון של חסימה - חשוב לשמור אותם במאגר בטוח - שכן כאמור, בכל רגע נתון החשבון יכול להחסם.

בנוסף - במקרים בהם בעלי חשבונות בוחרים להסתכן ולעשות שימוש בשפה חריפה יותר הכוללת את המילים רוצחים, מחבלים, רשעים וכו- כדאי גם להיות מוכנים לצורך בפתיחה של חשבונות חדשים, שוב ושוב, כאשר החשבונות נחסמים שלא בצדק (במיוחד לאור העובדה שחשבנות של רבים המייצגים את האוייבים והשונאים שלנו, לא נחסמים על פרסומים איומים ובמקביל חשבונות של ישראלים ויהודים שאין בהם מלבד תמיכה בשיראל נחסמים-למרות שהם עומדים בתנאי השימוש של הרשתות שהם חלק מהם).


פרסומים נגד מתחרים: בנוסף לעילות משפטיות בתחום הקניין הרוחני ו/או בתחום הוצאת דיבה ולשון הרע ו/או בתחום דיני הנזיקין שעליהם יכול מתחרה להתבסס כשהוא תוקף פרסום של מתחרה אחר בנוגע אליו ברשתות, הוא תמיד יכול להתלונן באמצעות הרשתות החברתיות השונות על כך שהמדובר בהפרת תנאי שירות, בלשון בוטה וכו. הרף הנדרש להפרת תנאי השירות בדרך כלל יהיה דומה לזה העונה על העילות המשפטיות כאמור לעיל. אבל- יתכנו מקרים בהם הוא יהיה נמוך יותר- דהיינו- פרסום מסחרי לעומתי עלול להביא לחסימת חשבונות ברשתות אפילו שלא יהיה בו די כדי לשמש כבסיס להליכים משפטיים. לכן- מומלץ כאשר אתם מבקשים לפרסם פירסומים לעומתיים ברשתות- להיעזר בייעוץ משפטי ובמסגרתו לבקש בדיקה של הפירסום אל מול תנאי השימוש של הרשתו הרלבנטיות.


מה כן ניתן לנסות ולעשות כדי להקטין סיכויי חסימה:

א. כדאי לקרוא את תנאי השימוש- TERMS OF USE- של הרשת שבה אתם מנהלים את החשבון. נשמע משעמם אבל כדאי. בדרך כלל ישנו פירט לגבי כללי התנהגות. למשל- אזהרה משימוש ללא רשות בתכנים מוגני זכויות יוצרים, או שימוש בשפה בוטה או בתכנים המאיימים על אחרים וכו.

כך למשל מטה מפרסמים-https://www.facebook.com/legal/terms:

You may not use our Products to do or share anything:

  • That violates these Terms, the Community Standards, or other terms and policies that apply to your use of our Products.

  • That is unlawful, misleading, discriminatory or fraudulent (or assists someone else in using our Products in such a way).

  • That you do not own or have the necessary rights to share.

  • That infringes or violates someone else's rights, including their intellectual property rights (such as by infringing another’s copyright or trademark, or distributing or selling counterfeit or pirated goods), unless an exception or limitation applies under applicable law.

אפשר להמשיך ולבדוק מה הם אותם סטנדרטים המחייבים לדעת אנשי Meta התנהגות נאותה. אבל בינינו- כשמסביבינו יש כל כך הרבה שקרים ועיוותים איומים של המציאות ורובם נגדינו- חבל להתעכב על כך.

חשוב לזכור- ככל שניתן למי שמבקשים לחסום אותנו יותר ראיות להפרה לכאורה של תנאי השימוש- כך יגדלו הסיכויים שיוכלו לחסום אותנו. לכן- כדאי למצוא דרכים לומר את מה שאנחנו רוצים- אבל במתק שפתיים. בדיוק כפי שאנחנו לא פעם נתקלים בכך בצד השני - הנלחם מולינו ברשתות- למשל- במקום לומר:,נזרוק את כולם לים" הם מספרים לנו על ארץ חופשיה שתהיה להם מהנהר לים.

ב. לאור זאת- אם אנחנו בוחרים לכתוב תכנים נוקבים- כדאי להמנע משפה בוטה, או משימוש במילים חריפות או מילים הנוגעות ללוחמה. ניתן למצוא דרכים לכתיבה לכאורה רכה יותר- אך בפועל עם מהות זהה. בכך קל יותר "לטוס מתחת לראדר" של אותן תוכנות המנסות לטרגט אותנו ואת התכנים שלנו כישראלים או כיהודים או כתומכים שלנו - אך בכל זאת להפיץ את המסרים שלנו.

ג. כדאי להימנע מפרסום או משיתוף של תמונות או סרטונים הכוללים קריאה לאלימות או לסיכון אחרים- או בהקשר המסחרי- השמצות מפורשות.גם שיתופים על גבי חשבונות שלנו עלולים לגרום לנו להיתקל במערכות המחפשות את התכנים הללו( אילו התומכים במסרים שלנו).

ד. כדאי להמנע מהתנצחות עם מי שמשיבים או מגיבים לתכנים שלנו. לעיתים- אילו עלולים לגרום לחסימת החשבונות שלנו- באמצעות פניות חוזרות ונשנות לרשתות בתלונות לפיהן לכאורה אנחנו מפרים את התנאים. מישהו בוטה, גועלי, מלא שינאה, מאיים- כדאי לחסום אותו- או כאמור לעיל- להגיב בשפה יפה ונקייה שבאמצעותה תוכלו לומר מה שאתם חושבים עליו. קשה יותר למערכות המתוכנתות לחפש ביטויים מאיימים או מילות גנאי - לאתר את אותם התכנים כשהם כתובים או נאמרים בצורה שבן אנוש מבין אותה אך למערכות אוטומטיות שלא תוכנתו לזהות את התיאורים המתחכמים - קשה יותר לאתרם.יוער- כי האיסור בתנאי השימוש בדרך כלל נוגע לשימוש בשפה מאיימת או משמיצה- אך אין מניעה לומר דברים נחרצים בשפה יפה ובאופן שלא יעברו גם על התנאים שבחוק איסור לשון הרע. שוב- מומלץ לקבל ייעוץ משפטי.

ה. כדאי להימנע מהתייחסות לקהילה שלמה באמצעות מילות שינאה או שיטנה או השמצה(גם אם לא פעם - ברור כי אין דרך אחרת לתאר אותם - למשל קבוצות התומכות בטרור וכו). עדיף לומר כי זה לא לגיטימי, לא חוקי, לא מוסרי, מזעזע וכו לתמוך בקבוצות כאילו ואחרות. שוב- קשה יותר לאיתור על ידי המערכות הממוחשבות- וקשה יותר להתלונן על ביטויים כאילו שכן אין בהם שימוש ישיר בשפה בוטה או פוגענית.


בשולי הדברים - ואולי בעצם גם בראשם - יש לקוות שלמרות שלא קל לנו גם ברשתות - עם ישראל חי וכך גם כל חברינו ותומכינו.


*הכותבת - עו"ד רחלי פשר אייקנאר, היא עו"ד בתחום הידע והקניין הרוחני. הכתוב בכתבה זו אינו ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה.






61 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page