top of page
חיפוש
rpeiplaw

דברים שכדאי לשקול לפני שחותמים על חוזה או הסכם:

רחלי פשר אייקנאר,עו"ד


בעיצומם של החגים ועם תחליתה של שנה חדשה- למי מאיתנו שחושבים להתחיל שותפות חדשה, או עסק חדש, או חיי זוגיות חדשים או כל סוג את אינטראקציה שקושרה בהסכמות שיובילו להסכם,הנה מספר תובנות- שעשויות להיות רלבנטיות בכל סוגי ההסכמים. אילו תובנות שנאספו אצלי לאחר שליוויתי במהלך שנות עבודתי, לקוחות בנוגע להסכמים שונים, ולא רק בתחומי הקניין הרוחני והידע. ייעצתי לחלקם בשלב ההתלבטות אם להיכנס למשא ומתן, לחלקם במהלך הכנת הסכם והחתימה עליו, לחלקם בשלב של חילוקי דעות סביב הסכם ולחלקם כבר במסגרת יצוג שלהם בבית המשפט.

עם תחילתה של שנה חדשה- אני משתפת בכמה מהן כאן:

  1. לברר מה חשוב לנו מאוד ומה פחות - כדי להחליט על אילו סעיפים בהסכם אפשר לוותר ועל אילו לא.

  2. לוודא שמושגים בבסיס ההסכם מוגדרים בתחילתו ונשארים במסגרת אותה הגדרה עד סופו. אחרת, ההסכם לא ברור, ובבוא היום אם יבוא, שבו הצדדים יתנגשו- כל צד ימשוך למושגים ולהגדרות שמתאימים לו יותר- ובית המשפט יאלץ לקבוע איזה מושגים חלים ואילו הגדרות קובעות.

  3. להתעקש שמה שהחלטנו שחשוב לנו מאוד יהיה כתוב בשפה שאינה משתמעת לשתי פנים- כי בסופו של יום- המילה הכתובה בהסכם תגבר על כמעט כל ראיה אחרת.

  4. לוודא שהצד שמולינו יודע את כל מה שנוגע לנשוא ההסכם- כי ממילא במוקדם או במאוחר- במהלך חיי ההסכם דברים יתגלו ויצופו לפני השטח. כשזה יקרה- צד שלא יכול היה לדעת דברים שונים יוכל לתבוע את השני על חוסר תום לב במשא ומתן וטענות משפטיות נוספות שיסייעו לו בנסיון לבטל את ההסכם בבית משפט.

  5. כדאי לחשוב לפני הכניסה למשא ומתן עם הצד השני: זה מישהו שאנחנו מרגישים שאנחנו בוטחים בו? זה מישהו שגורם לנו לתחושת אי נוחות מכל סיבה שלא תהיה? זה מישהו שאנחנו מרגישים שנוכל לנהל איתו שיח נעים ובונה ? או האם זה מישהו שתחושת הבטן שלנו לגביו לא טובה- אבל אנחנו מקווים שבאמצעות הסכם מפורט המנוסח לשביעות רצונינו- נוכל להוציא את כל ההסכמות לפועל? אם תחושת הבטן לא טובה ואם חסרה תחושת הביטחון והאימון הבסיסי- לא כדאי להיכנס למשא ומתן ובודאי שלא כדאי לחתום על חוזה/הסכם. למה? כי הסכמים הם מסמכים חשובים אך גם להם יש כוח מוגבל. ישנו סיכון שהתנהגות לא נעימה, לא נאותה, לא טובה- תופיעה במהלך חיי ההסכם- וצריך את הסיכון הזה לקחת בחשבון לפני שנכנסים לכל סוג של הסכם.

  6. לכדאי קרוא את כל הסעיפים בטיוטת ההסכם ולשאול את עצמינו לגבי כל אחד- מה אם הסעיף הזה יופר על ידינו או על ידי הצד השני להסכם- אילו תוצאות עשויות להיות- וכיצד אנחנו ערוכים לחיות עם התוצאות האילו.

מעבר לכל החששות והבדיקות - צריך לזכור שלכל פעולה אישית או עסקית ישנן גם השלכות חוקיות- מאחר ומערכת החוקים מקיפה כמעט את כל ההתנהלות שלנו- בין אם בחיים הפרטיים ובין אם בחיים העסקיים. לאור זאת- כדאי אמנם להיות זהירים, ולפעול תוך שיקול דעת וחישוב הסיכויים והסיכונים- אבל כדאי לפעול ולצמוח ולא לתת ללבטים שהם חלק מהענין לעצור אותנו.

שנה טובה ופוריה בעשייה מוצלחת ובהרבה הסכמים טובים.




*הכותבת- עו"ד רחל פשר אייקנאר, עורכת דין https://www.rachelpashereijkenaar.com/ . כל האמור בכתבה זו אינו בבחינת ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה. לייעוץ משפטי - ממולץ לפנות לעורכת/עורך דין.




10 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page